Varför är det så viktigt att gå till tandläkaren regelbundet?

Du har hört det så många gånger förr. Den förebyggande tandvården är det allra viktigaste. När du går regelbundet till din tandläkare kan du sätta in rätt åtgärder i tid. Då kanske du inte behöver ett tandimplantat om något år eller två.

Innan du börjar gå regelbundet till tandläkaren är det förstås viktigt att du hittar bästa kliniken för dig. Idag är konkurrensen mellan olika tandvårdskliniker ganska tuff. Du kan ställa krav och hitta den bästa tandläkare i Stockholm för dig och dina barn.

Vad avgör om en tandläkare är bra eller inte?

Det här är en fråga som du måste ställa dig. Det kan ta lite tid att hitta rätt. Detta särskilt om du inte sedan barnsben har en tandläkare i Stockholm som du trivs med. När det är fallet kanske du reser tillbaka till Stockholm bara för tandvårdens skull trots att du numera bor i Malmö!

Några punkter som utmärker den bästa tandläkaren är:

  • Det är en person som ger dig god information om dina val och möjligheter.
  • Det är en person som lyssnar på dig.
  • Det är en person som ger tydlig information om priser och behandlingsprocedurer.
  • Det är en person som tänker lite längre och ger dig förslag på hur du kan sköta dina tänder bättre.

Därför är det så viktigt med regelbundna tandvårdsbesök?

När du har funnit bästa tandläkaren för dig och fin familj är det viktigt med regelbundna besök. Det här är nämligen den bästa investering ni kan göra i er tandhälsa. Att just barn lär sig att gå till tandläkaren i förebyggande syfte är bra. Det här är en present med hälsa som räcker livet ut!

De främsta fördelarna med att få förebyggande tandvård är:

  • Det fungerar förebyggande mot karies.
  • Du kan få hjälp med att motverka och undvika tandlossning. Tänder som ramlar ur är ingen barnlek eftersom detta också kan leda till att tandbenet förtvinar och det till sist blir svårt att ens sätta in tandimplantat.
  • Minskade problem med dålig andedräkt då du blir bättre på att borsta dina tänder, göra rent med tandtråd och använda munvatten regelbundet helt enkelt för att du påminns om det hos tandläkaren.
  • Dina tänder kan behålla en vackrare färg då du får hjälp med tandblekning hos tandhygienisten.
  • När du slipper oroa dig för att du kanske har hål kan du känna dig tryggare och ett vackrare leende kan vara en anledning till att du upplever ett ökat självförtroende.

Men jag har ju inte ont i tänderna…

Många tror att enda anledningen till att gå till tandläkaren är för att det gör ont. Om du inte upplever några problem behöver du väl inte betala för onödiga tandläkarbesök? Det är precis vad du kommer att få göra!

Det kan nämligen inte beskrivas som annat än onödigt då du måste genomgå komplicerade procedurer för att du inte visste vad som var på gång i din mun. En enkel undersökning en gång i halvåret eller en gång per år är allt som krävs för att se om något allvarligt är på gång att utvecklas.

Betänk att ett mindre hål som du lagar aldrig får chansen att utvecklas till en rotfyllning. Det betyder att du faktiskt inte behöver betala lika mycket pengar för din tandvård då du kommer oftare till tandläkaren. Det kan ju bli så att du slipper de allvarliga ingreppen på detta vis.

Ta hand om dig själv

Du skulle inte drömma om att strunta i besök hos frisörskan på några år. Dina tänder är inte mindre viktiga än din frisyr! Unna dig god tandhälsa och gör det till en god vana att gå till tandläkaren så ofta som han eller hon rekommenderar. För många innebär det en gång per år medan vissa kan behöva mer regelbundna besök då det till exempel finns tecken på en begynnande tandlossning som måste behandlas.