Regelbundna tandläkarbesök kan motverka tandlossning!

Om du tillhör de som bara går till tandläkaren när det gör ont ska du veta att besöket faktiskt kan bero på att du går så sällan. Kanske tänker du att det är på grund av att du inte är så duktig på att borsta tänderna och använda tandtråd som det blev hål, inflammation eller ännu värre, en tand som ruttnat bort!

Den som går en eller två gånger per år till tandläkaren kan på detta vis undvika tandlossning och därmed mer komplicerade behandlingar som rotfyllning, kronor och tandimplantat.

Visst är det otroligt viktigt att du tar hand om din munhygien. När du sköter tänderna som du ska minskar risken för problem med tandhälsan. Men det som du och många andra missar är att en viktig del av den goda rutinen innebär regelbundna besök hos tandläkaren.

Börja med en gratis konsultation

Om det är priset för tandvård som skrämmer dig ska du veta att många tandvårdskliniker erbjuder kostnadsfri konsultation. Det kan du även få för tandimplantat som givetvis kan vara en kostsam procedur. Med ett första möte utan krav kan du lära känna din tandläkare. Det gör det lättare att komma igen för undersökningar och behandling.

Regelbundna tandläkarbesök kan ge bättre tandhälsa

Ett samarbete mellan labbet på CSU och ett research team från Denver Museum of Nature & Science har visat att det finns ett samband mellan regelbundna tandläkarbesök och närvaron av en patogen som leder till sjukdomar som drabbar tandroten och leder till tandlossning.

Den gemensamma studien såg att personer som inte besöker tandläkaren ofta har en större närvaro av den specifika patogen som man såg närmre på. Den här studien belyste också hur regelbundna besök till tandläkaren kan leda till bättre hälsa i hela kroppen. Vår mun hänger ihop med resten av kroppen på ett sätt som vi inte alltid är medvetna om.

Är det försent?

Om du har undvikit att gå till tandläkaren under en stor del av ditt vuxna liv och nu står inför behovet av flera tandimplantat kanske du tänker att det ändå är kört. Men så är det inte! Du kan i samband med dina implantat se till att få till en helt ny rutin.

Nu kommer du ju ändå behöva regelbundna kontroller för att se till att det har gått bra med tandimplantaten. Fortsätt med besöken även då du kan konstatera att det hela har fungerat. Det här kan hjälpa dig att fortsatt komma ihåg hur du ska sköta dina tänder och din munhygien.

Rekommendationen är att komma till tandläkaren åtminstone en gång per år. I vissa fall kan det vara klokt att komma två gånger per år. Boka in professionell rengöring av tandhygienisten samtidigt. Det är också något som kan göra mycket för att främja din tandhälsa både idag och imorgon!