Kan man bleka tandimplantat?

Ja, ett tandimplantat kan gå sönder. Det här är mycket ovanligt men inget som du behöver känna dig rädd för. Om ditt tandimplantat skulle gå sönder är det antagligen kronan som har skadats. Det här betyder alltså inte att du måste göra om hela operationen.

Skruven sitter fortfarande som den ska och i värsta fall behöver du enbart byta ut din krona. Det är en ganska enkel procedur. Det kommer heller inte att kosta som ett nytt tandimplantat att byta ut en krona som har gått sönder.

Hur kan du undvika att ditt tandimplantat går sönder?

Precis som med dina egna tänder finns det risk för att skada ett tandimplantat genom att utsätta det för slitage. Du bör inte bita i hårda saker som kan skada implantatet.

Undvik att:

  • Äta popcorn som inte poppats
  • Försöka öppna kapsyler med tänderna
  • Bita direkt i ben och broskbitar i kött
  • Tugga i dig sallad med grus och sand
  • Äta hårt godis som ska sugas på

Vad gör du om ditt tandimplantat går sönder?

Beroende på vad som händer kan det vara mer eller mindre akut. En tand som skadas bör undersökas oavsett om det är implantat eller din egen tand. Boka genast in en tid med tandläkare som jobbar med tandimplantat.

Du behöver undersökas så att det kan fastställas om du behöver en ny krona eller om det går att fortsätta att använda kronan som den är utan risk för att den faller i bitar.