Hur lång tid tar ett tandimplantat?

När du undrar hur lång tid ett tandimplantat tar ska du vara medveten om att det här är en behandling i fler steg. Det hela börjar med ett första besök på kliniken som ska genomföra tandimplantatbehandlingen. De måste undersöka dina tänder för att fastställa om du är en lämplig kandidat och hur implantatet ska göras.

Det första besöket

Det första besöket för information och förberedelse kan ta omkring en timme. Du kommer att undersökas och det kan också vara så att man tar mått och kopierar tanden som du ska ta bort och sedan ersätta med ett tandimplantat.

Förberedelse för implantat

När du väl har bestämt dig för att genomföra implantatet kan det krävas olika typer av förberedelse. Du kanske måste ta bort en tand som finns på plats. Det finns också personer som kan behöva bentransplantation för att ha något att fästa implantatet i.

Den här behandlingen kan ta mer än ett besök. Det är mycket individuellt. Om din mun ska förberedas med utdragning av tand får du räkna med minst en timme för behandling och sedan flera veckor för läkning.

När det blir dags för implantat

När det väl blir dags för att göra ditt tandimplantat och munnen är redo för det kommer tiden det tar att variera. Det finns laserbehandlingar för tandimplantat som är klara på en förmiddag. Därefter är det bara att ta det lugnt och vänta på att området svullnar av.

Det finns också tandimplantat som görs i flera steg. Man sätter in skruv och låter den läka fast i tandben och tandkött innan man sätter i tanden. Beroende på klinik och metod kan det röra sig om en dag till flera veckor med flera besök.

Snabbt är inte lika med bäst

Det är viktigt att förstå att ett snabbt tandimplantat som är över på en dag inte nödvändigtvis är samma sak som bäst. Du kan finna specialistkliniker som utför tandimplantat i etapper. De tar god tid på sig att till exempel få fram en perfekt form på ditt implantat.

Dessutom kan det vara så att din mun kräver viss läkning för att det ska vara säkert att borra och sätta i implantat. Det här måste en bra tandläkare ta hänsyn till. Samma klinik som kan göra klart ett tandimplantat på en dag eller månad kanske väljer en längre procedur för dig för att det är bättre för din hälsa.

Få en korrekt tidsuppfattning för dig

Med tanke på att det är väldigt individuellt vad som kommer att fungera bäst behöver du få råd av en specialist som kan se på dina behov. Det här kommer att ge dig korrekt information vad gäller hur lång tid ett tandimplantat tar. Målet bör inte vara snabbt utan rätt och kvalitet.

Diskutera ditt tandimplantat med en specialisttandläkare som kan guida dig och visa vilka vägar som finns. Du kommer att uppskatta att du valde kvalitet över snabbt när du inser att detta ger dig längre tid med ett tandimplantat som håller.

Det finns faktiskt tandimplantat som kan hålla för resten av livet. Att lägga några månader på den här typen av implantat kan vara väl värt de besvär som du upplever under tiden. Därmed inte sagt att snabba laserbehandlingar inte kan ge samma resultat.

Men som sagt det är individuellt och du måste bekräfta med aktuell tandklinik hur lång tid ett tandimplantat kommer att ta för dig.