Om du läser mer om hormonet testosteron på en sajt som Testosteron.se så kommer du att se att stor fokus ligger på den kroppsliga utvecklingen. Både under puberteten och i äldre ålder så vet vi att testosteronet kan få stor betydelse för våra kroppsliga funktioner. Men inte bara för sexlust och humör.
Senare forskning tyder på att det finns ett samband mellan låga nivåer av testosteron och ökad risk för karies. Det tycks vara så att testosteronbrist är en tydlig indikator på ökad risk för att få hål i tänderna såväl som för tandlossning.
En studie från Journal of Dental Research
I en studie publicerad i Journal of Dental Research tittade forskare på sambandet mellan testosteronnivåer och tandhälsa hos 256 män. Deltagarna delades in i tre grupper:
- De med låga testosteronnivåer
- De med normala testosteronnivåer
- De med höga nivåer av testosteron
Forskarna fann att män med låga testosteronnivåer var mer benägna att ha tandlossning och karies än män med normala eller höga nivåer. De fann också att män med låga testosteronnivåer hade högre nivåer av inflammation i tandköttet. Detta är ju en känd riskfaktor för parodontit.
Om du drabbas av parodontit kan det bli problematiskt med tandimplantat och detta är en sjukdom som är mycket svår att behandla och bromsa när den väl får fäste.
Sambandet mellan testosteron och karies
Vad är sambandet mellan lågt testosteron och karies? Det behövs förstås mer forskning för att helt förstå kopplingen med det finns flera teorier:
- Testosteron hjälper till att bibehålla bentätheten och förlust av ben i käken kan bidra till tandlossning och karies. Förlust av ben gör det ju även svårt att utföra implantat av tänder så testosteronet bör kanske finnas med i bakhuvudet när det handlar om den här typen av tandvård.
- Testosteron är också involverat i produktionen av saliv som hjälper till att neutralisera syra i munnen och förhindra karies.
- Låga testosteronnivåer kan leda till inflammation och det kan bidra till tandköttssjukdomar och karies.
- Låga testosteronnivåer kan också leda till en minskning av muskelmassa. Detta inkluderar de muskler som används för att tugga. Detta kan i sin tur leda till en minskad förmåga att effektivt rengöra tänder och tandkött.
Vad kan vi förstå av forskningen?
Medan mer forskning behövs för att fullt ut förstå sambandet mellan lågt testosteron och karies så belyser den forskning som nu finns vikten av att upprätthålla hälsosamma hormonnivåer för den allmänna hälsan såväl som tandhälsan. Om du upplever symtom på lågt testosteron, såsom minskad sexlust, trötthet eller muskelförlust, är det viktigt att prata med din läkare om detta.
Att upprätthålla goda tandhygieniska vanor, som att borsta och använda tandtråd regelbundet och besöka tandläkaren för regelbundna kontroller, är också viktigt för att förhindra karies och tandköttssjukdomar. Det får vi inte glömma bort!