Ett tandimplantat fästs i en konstgjord tandrot. Den är liksom själva tandskruven gjord av någon form av metall, för det mesta titan som inte stöts bort av kroppen. De allra flesta implantat lyckas på så vis att inläkningen fungerar som den ska. Men omkring 5 % av alla tandimplantat förankras inte och då kommer tanden som skruvas i att lossna.
Tandimplantat är förankrade i ditt tandben
Tandimplantatet sitter fast i en konstgjord tandrot som för det mesta är gjord av titan. Det forskas i andra lösningar och i framtiden kommer det kanske vara så att tandimplantat förankras på ett helt annat sätt.
Det som händer är att titanet integreras med ditt tandben. Benet kommer ganska snart att börja växa in i de ihåligheter som finns i skruven som agerar tandrot. Det gör att skruven till sist sitter fast i ditt tandben. Den blir så att säga en del av det.
Saker som påverkar hur tandimplantatet förankras
Det finns olika saker som påverkar hur väl ett tandimplantat är förankrat i ditt tandben. En sådan sak är den kirurgi som tillämpas. Här gäller det verkligen att välja rätt! Om tandläkaren som sätter in ditt tandimplantat har god vana och lång erfarenhet är chansen större att du får rätt metod för dig.
Men vi måste komma ihåg att det kan finnas saker hos patienten som påverkar hur väl ett tandimplantat är förankrat. Det är till exempel känt att rökning gör läkningen sämre och den som röker nekas tandimplantat då man vet att det med stor sannolikhet kommer att misslyckas.
Fler skäl till att förankringen inte fungerar som den ska kan vara:
- Patienten har en infektion i tandköttet
- Patienten får en viss typ av medicin som stör läkningsprocessen och skruvens integration i benet
- Patienten belastar tandimplantatet för mycket för snabbt efter operationen
- Patienten håller inte god tandhygien
Om du ska genomgå ett tandimplantat är det mycket viktigt att du beaktar hur tandimplantatet är förankrat och hur du kan bidra med bättre integration. Lyssna på din tandläkare och var noga med att ta hand om tandköttet inför och efter genomförd operation.