Vad kostar det med tandimplantat?

Det är svårt att ge en exakt siffra för vad ett tandimplantat kostar. Men du kan höfta på omkring 20 000 kronor för en tand. Kostnaden kan förstås gå ner med hjälp av högkostnadsskyddet som du kan få från Försäkringskassan. År 2020 är det möjligt att få ner priset med 50 procent med hjälp av detta skydd.

Vad kostar det med tandimplantat utomlands?

Kostnaden för ett tandimplantat i Sverige är något som många klarar av. Men vad händer om du måste byta tänderna i hela munnen? Det kan ju lätt bli en kostnad som motsvarar en bil eller två. Försäkringskassan kommer inte att ge stöd för samtliga tänder.

I det här läget är det många som blickar utomlands för det är möjligt att få billigare tandimplantat på detta vis. Idag kan du få tandimplantat billigare i länder som:

  • Ukraina
  • Turkiet
  • Kroatien

Det finns kliniker som ger behandlingar på svenska. Du får informationen direkt online på svenska och det finns personal på plats som kan prata med dig på ditt modersmål. Allt detta till en bråkdel av priset som du hade betalat för tandimplantat i Sverige.

Det kan röra sig om några tusenlappar för flera tänder och då är det klart att du funderar på att packa väskorna och ta semester för att samtidigt få implantat.

Vad är det du betalar för?

När du ser på pris för tandimplantat måste du inse att du får det du betalar för. Visst kan det vara så att du kan få billiga tandimplantat utomlands som håller hög kvalitet. Även i Sverige kan det förekomma rätt så stora skillnader mellan olika kliniker.

Konkurrensen är tuff och därför kan lite efterforskning göra att du finner att det kostar mindre med tandimplantat i en annan svensk stad. Du behöver inte resa så långt som till Turkiet!

Men återigen, du får det du betalar för. Alla implantat är inte identiska och det finns olika tekniker för att utföra behandlingen. Om det är viktigt för dig med tandimplantat som kan hålla riktigt länge kanske du bör acceptera att du får betala lite mer för dem.

Dessutom är det inte värt att ta hälsorisker bara för att spara på priset. Svenska erkända kliniker är säkra val. De är också tydliga med vilken metod de jobbar med och vilka material som används.

Se på priset och på kvalitet

När undrar vad det kostar med tandimplantat måste du alltså se på priset och vad du får för det. Ta reda på hur länge implantaten kan tänkas hålla och hur processen för behandlingen ser ut. Beakta att du kan behöva stöd från en skicklig tandläkare under flera år framöver. Det kan bli lite svårt att ordna med om du måste resa utomlands för varje återbesök.

Ett misslyckat tandimplantat kan också bli kostsamt både vad gäller det lidande du får utstå och de pengar du måste lägga på fler behandlingar och till sist ett korrekt implantat.